Ya Allah, janganlah Engkau jadikan kami sebagai orang yang menipu diri sendiri, jangan jadikan kami sebagai orang-orang yang rakus dengan dunia, jangan kau jadikan segala kenikmatan menjadi pemberat langkah kami untuk menuju jalanMu. Jadikan kami sebagai orang-orang yang kau selamatkan dari tipu daya dunia. Jauhkanlah kami dari kemalasan, kebakhilan, kesombongan, ujub, riya’, sum’ah, ketakutan, kongkongan hutang dan finah manusia. Jadikan kami kuat di hadapan manusia, walau kami tahu lemahnya kami di hadapanMu

Wednesday, June 6, 2012

Adab menjemput...^_^


As salam...

Tajuk POST kali ni mcm mengancam kan....takde kena mengena ngan saya...cuma sy terpanggil untuk membicarakan  ttg trend menjemput untuk menghadiri majlis perkahwinan atau majlis kesyukuran..

Situasi 1:

Apa yang saya perhatikan sekrg ni..trend menjemput melalui fb semakin POPULAR...

create event: Jemputan ke majlis perkahwinan........
masa          : 11-5 ptg

dan tag/invite semua kwn2 fb....tak lupa juga upload gmbr kad dan plan lokasi....

Situasi 2:

Satu kad satu kelas....(Wakil kan..)

Situasi 3:

Sms atau telefon..

Situasi 4:

Pos kad kawin

Situasi 5:

Pergi ke rumah, bagi kad dan jemput secara formal...:)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
shbt2 semua...yg mana jadi pilihan?...tepuk dada ty selera..hehe....bg saya...situasi ke 3,4 dan 5..lebih elok dan bersopan..kalu tak pergi rasa mcm lain sgt2....kan2...

Persoalan yang timbul....jemputan itu secara bersungguh2..atau ajak2 ayam sahaja ??...jika kita nak sgt shbt2 kita hadir ke walimah kita...jemputan pun kenalah 'high class' la kan..

Hikmahnya:
Kehadiran mereka insya allah akan memberi seribu satu keberkatan dan yang paling penting doa drpd tetamu2 yg hadir itu..mudah2an dapat memberi cahaya dalam kehidupan berumah tangga kelak...

Walaupun hal ini dianggap remeh oleh sesetengah pihak..namun..jgn dibiarkan perubahan teknologi sering menghambat ukhwah yg terjalin sekian lama...

saya tertarik dgn kata2 ustaz zaharuddin dlm FB nya..yg saya petik dalam blog shbt SHAMS sy dlu

"Jemputan majlis perkahwinan melalui aplikasi 'invite' dan 'tag' nama TIADALAH mencukupi utk dianggap satu jemputan yg mesti dipenuhi (kecuali uzur) sbgmn anjuran Nabi. Selain terasa begitu 'sampingan' & tidak seriusnya penjemput. Eloknya, jika nak guna fb juga, tujukan jemputan guna message, tulis nama individu yg dijemput & picture kad utk detail. Itu boleh diterima.."




Nak guna laman sosial boleh..tp lebih manis sekiranya...kita one to one ngan shbt2 kita....spt..sms ke inbox dia or email ke...tak ke shbt2 kita rasa lebih dihargai....

Tak salah nak create event kat FB..tp utk shbt2 yg special...tak kan kot nak jmput guna event kt FB gak or hantar kad wakil satu kelas....
Tak salah kta spent masa skit..utk shbt2 special ni...bg kad, or sms dan telefon....


-Sebagaimana kita bakal digelar raja sehari pada hari itu sahaja, itulah juga kali pertama dan kali terakhir mungkin kita meraikan dan berkongsi kegembiraan dengan orang yang di jemput, begitulah dengan orang yang telah diundang ke majlis tersebut...itulah kali pertama dan kali terakhir mungkin dia memenuhi undangan kenduri kahwin kita dan itulah kali pertama dan kali terakhir mungkin dia menghadiahkan hadiah perkahwinan untuk kita...Maka apalah kiranya kita mengundang semua yang ingin diundang dengan penuh tertib dan adab...izuddin



Kepada bakal2 pengantin...take a note...walaupun bnda ni sgt2 remeh...

p/s: maaf jika ada sesiapa yg tersinggung...pendapat ini adalah pndpt peribadi berdasrkan pemerhatian yg berlaku di sekeliling....^_^


salam ukhwah fillah,

2 comments:

  1. Saya tidak mendapat jemputan untuk menghadiri majlis perkahwinan itu secara berdepan atau terus kepada saya melalui whatzup/sms/call tetapi jemputan tersebut hanya disampaikan kepada kakak saya dan kata si penjemput ajaklah kak Aidah sekali... hehe terasa macam ajak2 x ikhlas je ialah apasalahnya jika jemputan tu dipanjangkan terus ke whatapss saya sendiri dan dijemput saya serta keluarga? Kerana saya sudahpun bersuami bukannya bujang.. jadi kesimpulannya saya ambil kata putus dia tidak menjemput saya dan saya tidak perlu hadir... wajarkah bagi saya itu betul wajar..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete