Ya Allah, janganlah Engkau jadikan kami sebagai orang yang menipu diri sendiri, jangan jadikan kami sebagai orang-orang yang rakus dengan dunia, jangan kau jadikan segala kenikmatan menjadi pemberat langkah kami untuk menuju jalanMu. Jadikan kami sebagai orang-orang yang kau selamatkan dari tipu daya dunia. Jauhkanlah kami dari kemalasan, kebakhilan, kesombongan, ujub, riya’, sum’ah, ketakutan, kongkongan hutang dan finah manusia. Jadikan kami kuat di hadapan manusia, walau kami tahu lemahnya kami di hadapanMu

Wednesday, February 27, 2013

Penilaian Khas

Alhamdulillah....

Syukur kehadratNYA akhirnya aku terpilih dalam kelompok penilaian khas...

Apa itu Penilaian Khas?


Dalam mempertimbangkan pelantikan ini, SPP telah membuat 
keputusan bahawa sejumlah 2,791 graduan cemerlang yang 
memperoleh CGPA 3.5 dan ke atas, mendapat keputusan A- dalam 
Praktikum serta diperaku oleh IPTA dan IPGM, tidak perlu ditemu duga 
untuk pelantikan tetap. Mereka yang terdiri daripada 1,601 graduan 
IPTA dan 1,190 graduan IPGM hanya perlu menjalani sesi penilaian 
khas yang akan dilaksanakan oleh SPP.Sepanjang 3 fasa berpraktikum di dua buah sekolah di Selangor, bermacam-macam dugaan dan ujian bg menjayakannya...alhamdulillah dgn berkat bimbingan pensyarah pembimbing dan tunjuk ajar seluruh warga sekolah sepanjang menjalani praktikum...akhirnya,aku dpt tempuhi dgn jayanya.

Kenangan yang paling tidak dapat kulupakan...iaitu semasa praktikum fasa 3. Dengan masalah politik di sekolah dn berbagai tugasan selain tugasan praktikum amat meletihkan dan memenatkan. Tapi di situ aku belajar, belajar untuk mengurus masa dengan sebaiknya.

Pada hari terakhir, aku dinilai oleh pensyarah pembimbingku..Beliau memberitahuku markah yang aku perolehi. Alhamdulillah aku dapat A- tp dalam hatiku..aku masih tidak berpuas hati..aku mahu A

Aku terus berjumpa dengannya dan menyatakan kepadanya kenapa aku harus A. Dengan bukti dan alasan yang sangat2 memberangsangkan..akhirnya aku berjaya dapat A....alhamdulillah.

Pointerku tidak sehebat rakan2ku yang lain.kadang kala aku rasa rendah diri dengan shbt2 ku yang pandai2 belaka..tp aku akur, kadangkala kesibukan diriku menguruskan pelbagai acara dan majlis kadangkala memaksaku untuk tidak hadir ke kuliah..ahh alangkah ruginya..:(....tp aku terpaksa memilih..kuliah ataupun amanah...aku selalu bertawakal dan berserah kepadaNYA 100% dalam membuat keputusan.

Dan yang paling penting..kebergantungan yang tinggi kepadaNYA akan membuahkan hasil.Jika kita betul-betul amanah dalam menjalankan tanggungjawab, insya allah, allah akan hadiahkan sesuatu diluar jangkaan kita..

Saya dapat rasai nikmat itu..alahmdulillah..terima kasih ALLAH.

Buat adik-adikku 12 orang yang dapat penilaian khas..tahniah ye..:) dan 7 orang dapat interview juga kuucapkan tahniah..korang mmg hebat..^_^..insan-insan terpilih sahaja yang dapat.

Dengan jalan yang mudah ini..sama-samalah kita berazam untuk menjadi seorang guru Pendidikan Pemulihan yang dedikasi dan bertanggungjawab dalam mendidik anak bangsa kita kelak..

Selamat menunggu keputusan posting pulak..:)


salam ukhwah fillah,

1 comment:

  1. Assalamualaikum. nak tanya. penilaian khas nie macam mana ek ? macam interview jgk ke? atau terus dapat posting ke ? memang dilaksanakan mulai tahun nie n seterusnya ke atau tahun nie saja?

    kalau awak ada info, tolong share ek ? komen kat blog saya pon xpe. hee

    LINK :: http://ulatcomeywarnawarni.blogspot.com/

    ReplyDelete